”Somebody might say it’s just dance, I say that it’s a way of life.”

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Baletti näyttämöllä




Videopätkässä voi nähdä kaikki Kansallisoopperassa olevat esitykset.

Selailin paripäivää sisälle tuotua lehtipinkkaa. Mainoksia, mainoksia...lasku, mainos... Äh, ei mitään kiinnostavaa. Samassa huomasin pinon pohjalta pilkistävän balettitanssija tai siltä se ensisilmäykseltä näytti. Otin lehden pikimmiten käsiini ja iloikseni se oli Suomen kansallisoopperan syksyn 2013 ohjelmisto "Suuria elämyksiä". Katselin lehtisen kannen kuvaa lumoissani. Kannen ballerina oli upea, jäätävän upea! Itsehän olen kiinnostunut juuri ballerinoista kun miestanssijoista. Varmaan juuri siksi kun haaveilen itse olevan samankaltainen.


Aloin selaamaan lehteä siinä mielessä, että löytäisin toivottavasti menossa olevia baletteja. Hetken plärätessäni avautui aukeama, missä oli kasi hiukan toisistaan erilaista balettia. Yksi näistä on

Carl Knif - Pieni Suomalainen Balettiseurue

"Carl Knifin tanssiryhmä ja Sami Saikkosen Pieni Suomalainen Balettiseurue vierailevat Alminasalissa. Kansallisooppera avaa ovensa vieraileville kotimaisille tanssiryhmille. Koreografi Carl Knif tuo omansa tanssiryhmänsä Alminsaliin kantaesitysteoksella Mothertongue. Sami Saikkosen luotsaama Pieni Suomalainen Balettiseurue esittää Saikkosen koreografiat Sarabande 23 ja Faunin iltapäivä, Ulpu Puhakan teoksen Pinnan alta ja Ville Valkosen teoksen Loisto." (Esitykset 20.9.–28.9.2013, Kesto 2t, 1 väliaika.)


sekä hiukan klassisemman

Javier Torres/Pjotr Tšaikovski - Prinsessa Ruusunen

"Prinsessa Ruusunen on kaikkien aikojen rakastetuimpia baletteja ja todellinen koko perheen tanssisatu. Onkin harmi, ettei musiikin säveltänyt Pjotr Tšaikovski koskaan ehtinyt nähdä, minkälaisen suosikkiaseman teos aikojen kuluessa saavuttaisi.
Ruusunen perustuu tuttuun satuun kauniista prinsessa Aurorasta. "Hän käy taistelua pelon ja rakkauden välillä", kertoo koreografian toteuttanut Javier Torres. "Auroran pelastaa lopulta hänen antautumisensa rakkauteen." Torresin tulkinta pohjautuu Marius Petipan klassiseen koreografiaan." (4.10.–9.11.2013, 2t 25min, 1 väliaika.)


Käännettyäni seuraavan sivun ilmestyi silmieni eteen etukannessa ollut kuva, esitys Lumi Kuningatar.

Lumi Kuningatar

"H.C Andersenin satuun pohjautuva koko perheen baletti Lumikuningatar oli joulun 2012 suurhitti, jonka lisäesityksetkin myytiin loppuun muutamassa tunnissa. Varmista paikkasi ajoissa ensi joulun esityksiin!
Lumikuningatar kertoo sadan vuoden takaisessa Helsingissä eläneiden kahden lapsen, Kain ja Kertun, seikkailuista taikavoimien temmellyksessä ja siitä, kuinka paljon urheutta vaaditaan, jotta he selviytyvät eteen tulevista elämän karikoista. Kertun isoäiti on ostanut Lapin matkallaan markkinoilta kauniin vanhan peilin tietämättä, että siihen kätkeytyy Lumikuningattaren taikamaailman taikavoimia.
Lumikuningattaren taikamaailman ovat luoneet koreografi Kenneth Greven kanssa pukusuunnittelija Erika Turunen ja valaistussuunnittelija Mikkin Kunttu. Teoksen vaikuttava musiikki kuullaan äänitteeltä, jonka Suomen Kansallisoopperan orkesteri on taltioinut säveltäjä Tuomas Kantelisen johdolla.
Tämä koko perheen baletin ikäsuositus on 6-vuotiaista ylöspäin.
Teoksessa käytettävän ledscreenin on toteuttanut RGB Oy.
"Kansallisbaletin unelmasadussa kaikki osaset ovat kohdallaan". - Helsingin Sanomat, J.T.
"Hurja fantasia sykähdyttää." - Etelä-Suomen Sanomat, S.N." (28.11.-4.1.2014, 2t 25min, 1 väliaika)


Selaillessani vielä vähän matkaa eteenpäin oli loppupuolella vielä yksi baletti, mikä ilmestyykin vasta keväällä 2014.

Javier Torres - Kaunotar & Hirviö

"Koko perheen satumainen baletti. Ensi-ilta 21.2."


Olihan kyseisessä Ooppera -lehdessä monenlaisia muitakin upeita tanssiesityksiä sekä näytelmiä, mutta minua kiinnostavat vain balettinäytelmät ja niitä kyllä riitti. Aloinkin miettimään, että jos saisin lipun hankittua tai kun hankin lipun (keinolla millä hyvänsä), niin voisin mennä katsomaan jonkun näistä kyseisistä baleteista.

Prinsessa Ruususen olenkin nähnyt kun olin noin 10-vuotias, mutta olin sen verran nuori vielä enkä sen takia tohdi muistaa esityksestä paljoa.
Tämä Carl Knifin Balettiseurueen tanssiryhmä ei ole perinteistä klassista balettia ja kun haluaisin välttämättä nähdä juuri sellaista vaikka olisihan se mahtavaa nähdä balettia muistakin näkökulmista ja näin oppisi uutta siitä mitä kaikkea baletti oikein voi olla ja miten kaikin eri tavoin tätä voidaan toteuttaa.
Kaunotar & Hirviö olisi aivan mahtava nähdä, mutta siihen palaillaan taas kun se näyttämöille ilmestyy.
Viimeiseksi vaihtoehdoksi jääkin Lumikuningatar ja sen minä todella haluan nähdä. Olen kyllä nähnyt siitä piirrettyversion, mutta balettina se olisi paljon suurempaa. Voikin olla, että menen katsomaan kyseisen balettiesityksen, jos vain onni suo.

Oletkos muuten sinä menossa joihinkin näihin kyseisiin balettinäytöksiin, jos niin mihin? Ja jos olet jo käynyt katsomassa, niin mitä pidit balettiesityksestä? Olisi kiva kuulla.


Jasmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos asiallisesta kommentistasi!